Motorcykelhjälm – Att tänka på!

När du väl har skaffat dig en motorcykel eller på annat sätt kör hoj, ska du ha en fullgod utrustning som skyddar dig vid olyckor och vurpor, om de mot förmodan sker. Då gäller det att se till att du har gjort allt för att skydda dig på bästa möjliga sätt. Mc-hjälmen är den som är viktigast och enligt lag också ska bära. Den ska se till att ge dig det skydd du behöver så att du kan känna dig säker.

Men det kan vara svårt att hitta rätt i djungeln av olika typer av hjälmar och märken, vilket gör att de kan vara svårt att få en överblick. Därför kommer du få några tips på vad du bör tänka på inför anskaffandet av en godkänd mc-hjälm som passar dig som handen i handsken.

Skadad hjälm

Något som är mycket viktigt är att aldrig köpa en begagnad hjälm, eftersom du inte vet vad den har varit med om eller om du har vurpat och slagit i huvudet, då bör du byta hjälm. Det kan exempelvis uppstått spricker i mc-hjälmen, som du inte ser med blotta ögat och därför ger den inte ett fullgott skydd längre. Är du osäker kan du kontrollera hjälmen hos någon återförsäljare som säljer mc-hjälmar och testa den.

Något du också bör tänka på, är att hjälmen kan skadas om du skulle råka tappa den eller om mc-hjälmen faller ner på marken/golvet. Därför bör du tänka på hur du förvarar din hjälm när du inte använder den. Dessutom bör du inte hänga hjälmen på en krok eller liknande eftersom hängaren kan påverka och trycka på hjälminredningen, vilket gör att den omformas.

Passformen

Passformen bör vara hundra procent anpassad efter ditt huvud för att få den bästa möjliga säkerhetseffekt. Därför bör man undvika att låna andras mc-hjälmar eller köpa begagnat. Vid köp av begagnad kan bäst före-datumet ha passerat och det kan påverka hjälmens säkerhet.

Bäst före-datum

Det är faktiskt så att hjälmar har ett bäst före datum och det beror på att materialet som den är tillverkad av föråldras med tiden, vilket gör att den blir försvagad! Alla hjälmar blir utsatta för olika typer av yttre påverkan, såsom solljus, regn, värme och så vidare. Dessa faktorer gör att materialet åldras.

Den generella regeln är att en glasfiberhjälm ska bytas ut vart femte år och en hjälm av plast vartannat år. Men det är egentligen ditt sunda förnuft som får avgöra när du tycker det är bäst att byta din mc-hjälm.

Information

Är du nyfiken och vill veta mer om mc-hjälmar kan du leta efter information på nätet. Det finns mycket som du kan läsa just om hjälmar. Du gör precis som vanligt när du söker info, skriv ett sökord som exempelvis mc-hjälm, om elbilar eller annat som du är nyfiken på.