En biker på landsväg

Motorcykelgängens uppkomst

En outlaw motorcykelklubb är en subkultur för motorcyklar som har sina rötter i det amerikanska samhällets omedelbara tid efter andra världskriget. Det är i allmänhet fokuserat på användningen av cruiser motorcyklar, särskilt Harley-Davidsons och choppers, och en inställning som firar frihet, och lojalitet mot bikergruppen och motstånd mot mainstreamkultur. USA anses sådana motorcykelklubbar vara ”outlaw” inte nödvändigtvis för att de bedriver brottslig verksamhet, men för att de inte är sanktionerade av American Motorcyclist Association och inte följer AMA: s regler. Klubbarna har istället en egen uppsättning stadgar som återspeglar bikerkulturen. Medan organisationer kan variera består en typisk organisation av en motorcykelklubb av en president, vice president, kassör, sekreterare, sergeant-at arms. Lokala grupper av en stor MC kallas chapter och den första stadgan för en MC kallas moderskeppet.

En biker på väg

Några biker-klubbar använder en process där medlemmarna måste passera flera steg som clubens vän, hang-around och prospect på väg till fullvärdig medlem när de får clubens patch ditsydd på sin väst. De faktiska stadierna och processen för att bli medlem varierar mycket från klubb till klubb. Ofta måste en enskild person skicka en omröstning av medlemskapet och svära någon grad av trohet till klubben. en T shirt med tryck är ett vanligt attribut bland bikers. I dessa klubbar kan en viss mängd hazing förekomma under de tidiga stadierna dvs prospektering. Från det obligatoriska utförandet av simplare arbetsuppgifter för fulla patchmedlemmar till pranks och i sällsynta fall med vissa outlaw motorcykelklubbar, våldshandlingar. Under den här tiden kan prospecten ha klubbnamnet på baksidan av västen, men inte hela logotypen, men denna tradition kan variera från klubb till klubb. För att bli fullvärdig medlem så måste prospecten röstas fram av resten av all klubbmedlemmarna. Ett framgångsrikt upptagande kräver vanligtvis mer än en enkel majoritet, och vissa klubbar kan avvisa en prospect för en enda avvikande röst. Liknande gäng har funnits i Sverige länge.

Gäng i Sverige

En biker på sin hoj

En formell induktion följer, där den nya medlemmen bekräftar sin lojalitet gentemot klubben och dess medlemmar. Den slutliga logotypen tilldelas sedan. Fullständiga medlemmar kallas ofta full patch members eller patchholders och steget att nå full medlemskap kan kallas patched. nya gäng får fäste i Sverige och det första gänget som etablerade sig här var Hells Angels i Malmö. Sedan dess har vi sett många olika gäng runtom i Sverige vilket visar på hur stor makt som de faktiskt har. Outlaw-klubbar är ofta framträdande på välgörenhetsgalor. Att de deltar vid dessa ses ofta som bevis för att dessa klubbar inte förtjänar sin negativa mediebild. Outlaw-klubbar har anklagats för att använda välgörenhet för att dölja sin kriminella karaktär. American Motorcyclist Association har ofta klagat över den dåliga publiciteten för motorcykelåkare i allmänhet orsakad av outlaw klubbar och de har sagt att förekomsten av outlaw klubbar vid välgörenhetsgalor faktiskt har skadat de fattiga genom att minska allmänhetens deltagande och minskade donationer. Deras uppkomst i Sverige oroar såklart allmänheten och polisen. Därför har polisen särskilda enheter som enbart jobbar med grovt organiserad brottslighet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *