Elmotorcykel

Om du är en motorfantast som gillar både motorcyklar och bilar men som vill vara snäll mot jordklotet är el ett bra alternativ. Att köra på el är både hållbart och ekonomiskt men även roligt. Batterierna till eldrivna fordon blir bara bättre och kapaciteten ökar. Det finns många fördelar med att köra på el, bland annat ekonomiska fördelar. Genom att köra på el istället för diesel eller bensin kan du spara uppemot 6-7 kronor per mil. Om du letar efter en bil som du kan åka på långresor med när motorcykeln inte är ett alternativ men samtidigt vill vara miljövänlig är laddhybrider ett bra val. Laddhybridens stora fördel är räckvidden. En laddhybrid har en förbränningsmotor och en elmotor. I första hand går bilen på el och om elen inte räcker tar förbränningsmotorn vid. Det finns många olika modeller att välja bland när det kommer till laddhybrider.

Motorns effekt är viktig på elmotorcyklar

Om din egentliga passion är motorcyklar så finns det många elmotorcyklar på marknaden att välja bland. Det finns två egenskaper som är viktiga på en elmotorcykel och det är motorns effekt och batteriets energikapacitet. Effekten på elmotorn är helt avgörande för prestandan, speciellt när det kommer till acceleration men också vilken toppfart det går att uppnå. På en eldriven motorcykel mäts effekten i kilowatt (kW) medan effekten mäts i hästkrafter (hk) på motorcyklar med förbränningsmotorer. En hästkraft motsvarar 0,745 kW. Om du har en elmotorcykel som har 50 kW är den mycket snabbare och starkare än en bensindriven motorcykel med motsvarande motoreffekt. En elmotor har också en annan stor fördel som är att den har ett riktigt högt drivmoment över hela hastighetsintervallet, vilket gör att det inte behövs någon växellåda på en elmotorcykel.

Batteriets energikapacitet är avgörande för hur långt du kan köra

Om du vill kunna transportera dig långt med en elmotorcykel behöver den ha ett kraftfullt batteri. Det viktigaste med batteriet är vilken kapacitet i kWh de har. Ju högre kapacitet batteriet har desto längre går det att köra. Tunga elmotorcyklar brukar ha en batterikapacitet på ungefär 10-20 kWh. Fördelarna med att äga en elmotorcykel är att den är lätt att köra, väger mindre, kräver mindre service och är billigare i drift. Visste du att en av världens snabbaste motorcyklar drivs av el?