Ringrostig efter vintern? Kom igång med dessa enkla knep

Tillhör du dem som lätt tappar träningsmotivationen medan vintern går sin gilla gång. Runt jul och nyår blir det mycket stress, mat och familjetid och motionsspåren och gymmen gapar tommare än andra dagar. Men medan en liten del av människorna enkelt hittar vägen tillbaka ner i träningsbyxorna är det många andra som lätt säckar ihop och tappar motivationen i mörkret och kylan. Man blir trött och håglös och ett pass på Friskis kan kännas lika lockande som att springa ett maraton efter ett julbord. Men misströsta inte, det finns många olika knep att ta till för att få motivationen tillbaka. Och innan du vet ordet av är även konditionen åter!

Ta det lugnt och hitta din grej

bota ringrostigheten efter vintern (eller för den delen efter sommaren) genom att börja lugnt. Ställ inte orimligt höga krav på dig själv, utan gå in för att komma in i en hälsosam träningscirkel med två eller kanske tre pass i veckan till en början. Sätt upp nya mål med tiden – kanske med fler dagar, kanske med utökade träningstider. Gå också in för att hitta träningsformer som du tycker är roliga att syssla med, så är chansen större att motivationen stannar längre. Om du pressar på maskinerna på gymmet fast du egentligen inte tycker det är särskilt roligt kan det vara dags att prova på något nytt. Kanske är gruppträning något för dig? Eller kanske faller du för en härlig löptur i skogen? Eller varför inte prova på klättring eller kampsport när du ändå är igång? Många träningscenter erbjuder potentiellt nya medlemmar att prova på deras träning gratis innan man löser ett medlemskap.

Pepp, näring och inkännande

Ett annat tips för att både komma och hålla träningen igång är att börja träna tillsammans med en vän. Då kan ni peppa varandra och dessutom blir träningen ofta roligare om man är två. Kanske kan ni även peppa varandra när det gäller bra mat. För vad du äter spelar definitivt roll för hur du mår och hur stor din ork är. Så se till att skippa näringsfattig snabbmat och överflödigt socker och läs på om bra och dåliga kalorier. Skulle du behöva extra pengar för dina näringsintag kan du ta ett sms lån. Sist, men absolut inte minst, är det viktigt att du är försiktig med dig själv. Se till att du får i dig tillräckligt med vätska när du tränar och känn efter hur mycket din kropp orkar. Trötthet botas ofta av ett härligt pass med hög puls och mycket svett, men lyssna alltid på vad kroppen säger. Får du ont någonstans eller känner dig illamående och yr är det dags för en paus.