Sälja motorcykeln – Att tänka på!

Det finns en hel del saker som du kan behöva tänka på i samband med att du ska sälja din motorcykel. För att affären ska gå så smidigt som möjligt är det viktigt att du är påläst, men också att du har is i magen och inte säljer till vem som helst. Det är viktigt att du kollar upp personen som ska köpa din mc och att ni upprätthåller ett avtal sinsemellan. Majoriteten av alla som ska köpa en motorcykel har ansökt om ett lån utan uc eller med uc. Se till att du alltid får dina pengar vid försäljningen och släpp inte iväg din mc innan full betalning har skett. Som privatperson bör du aldrig upprätthålla någon form av avbetalningsplan med köparen.

Checklista inför motorcykelförsäljningen

  • Börja med att kolla upp personen som ska köpa hojen. Det kan t.ex. handla om personnummer eller kontroll av tidigare bedrägerier eller liknande.
  • Träffa bara köparen på en plats som är full med liv och rörelse. Med det menar vi att ni inte ska träffas på en enslig plats för bådas säkerhet.
  • När det är dags för provkörning så se till att du följer med. Du kan t.ex. sitta bakom köparen eller så erbjuder du provkörning på en inhängd plats där du kan ha full uppsyn hela tiden.
  • Det är inte bara köparen som har ett ansvar att kontrollera motorcykel. Du som säljare måste också se till att de uppgifter som du har lämnat är korrekta. Om du väljer att inte berätta om ett stort eller allvarligt fel så kan köparen välja att stämma dig..
  • Använd dig av Transportstyrelsens app när det är dags för er att ändra ägaruppgifter. Fördelen med den här appen är att den inte kommer att godkänna falska uppgifter och du kan förhindra bedrägeri i tid.
  • Det spelar ingen roll om köparen visar upp sin mobil eller dator för att visa dig att pengarna är överförda. Du ska aldrig sälja iväg din motorcykel innan du kan se pengarna på ditt eget konto först.
  • Informera köparen om att denna behöver ha en egen trafikförsäkring för att kunna köra hem sin nya motorcykel. Den försäkring som du själv har kommer inte att täcka motorcykeln när ägarbytet har gått igenom.
  • Om du känner dig osäker kan du låta en förmedlare hjälpa dig att sälja din motorcykel. Kom bara ihåg att se till så att du kollar upp förmedlaren innan, t.ex. genom referenser och bakgrund.
  • Checkar ska man akta sig ordentligt för. Chansen är stor att checken inte har täckning när det väl är dags för dig att lösa in den. Extra försiktig bör du vara med checkar från utlandet, då dessa är vanligt förekommande i samband med bil- och motorcykelbedrägerier.