Att köra motorcykel i regn

De flesta håller nog med om att det är trevligast att åka motorcykel i fint väder, men ibland är suget så stort att man ger sig ut på vägarna trots att det hällregnar. Då finns det dock några saker man bör tänka på, eftersom riskerna ökar betydligt när det regnar – sikten försämras och väggreppet blir sämre, till exempel.

På grund av det sistnämnda bör man vara försiktig med att man inte lutar motorcykeln för mycket i kurvorna, och att man inte gör några kraftiga inbromsningar eller accelerationer. Det är också viktigt att tänka på att vissa underlag är halare än andra när de är våta. Om man kör försiktigt på vanlig asfalt bör man till exempel inte ha några problem med väggreppet, men kullersten, brunnslock och vitmålade partier på vägarna, som övergångsställen, blir mycket hala, och bör undvikas helt om det går.

Även om man följer alla dessa säkerhetsföreskrifter finns det dock en risk med att köra i regn som man inte kan göra något åt, och det är att man kan dra på sig en förkylning. Om det skulle hända finns det inte så mycket man kan göra mer än att ligga hemma och kurera sig, men om man skulle drabbas av särskilt hög feber kan det ändå vara värt att kontakta en läkare..