Skydd för motorcyklister

Att röra sig i trafiken innebär alltid en viss risk, men för motorcyklister är risken ännu högre än för bilister. Det beror på att man är betydligt mer oskyddad och sårbar på en motorcykel än man är inne i en bil. Eftersom de inte har ett bilchassi omkring sig som kan ta den värsta stöten vid en kollision, måste motorcyklister istället bära skydd på kroppen.

Hjälm är till exempel en självklarhet när man åker motorcykel, och för att den ska ge optimalt skydd ska hjälmen täcka hela huvudet, och även skydda hakan och käkpartiet. Över resten av ansiktet bör hjälmen ha ett genomskinligt visir, så att man kan se obehindrat men ändå ha ett skydd för ögonen. Genom att ha en heltäckande hjälm som uppfyller dessa krav riskerar man inte att skada ögonen eller tänderna vid en olycka. Självklart kan man få problem med tänderna på andra sätt ändå, till exempel genom kariesangrepp. Det kan dock en tandläkare hjälpa till med utan problem. Du hittar en tandläkare i Stockholm på Distriktstandvarden.se, så att du kan hoppa upp i motorcykelsadeln igen så fort som möjligt.

Det är också en självklarhet för alla seriösa motorcyklister att bära motorcykelställ när de är ute och åker hoj. Motorcykelstället är en heltäckande skyddsdräkt, antingen i form av en jacka och ett par byxor eller i form av en overall, som är gjord i läder eller ett tåligt textilmaterial. motorcykelställen är tänkta att skydda MC-åkaren på flera sätt. Dels minskar stället friktionen mot huden om åkaren skulle falla av motorcykeln, vilket reducerar de brännskador som uppstår. Dels har dräkten ofta förstärkningar på särskilt utsatta ställen, som axlar, armbågar och knän, som gör att man får ytterligare skydd på dessa ställen. Numera är det också vanligt att en ryggplatta eller ryggpuckel är inbyggd i MC-ställen, vilket minskar risken för nackskador vid en krock. Detta skydd får man annars köpa separat.

Slutligen är det viktigt för motorcyklister att ha rätt typ av skor. Det finns särskilda motorcykelkängor och motorcykelstövlar som är tjocka och stadiga, och både skyddar mot brännskador som en följd av friktion och minskar risken för brutna leder och ben vid en olycka. Om man vill kunna åka motorcykel utan att oroa sig för sin egen och sin passagerares säkerhet bör man bära alla dessa skydd, utan undantag.