Skillnaden mellan Skoter, moped och motorcykel

 

Tre breda fordonstermer som täcker en bred variation av tvåhjuliga maskiner. Men vad är faktiskt skillnaden mellan dem? Hur skiljer sig en moped från en skoter och kan en skoter ha en så stor storlek att det egentligen inte är en skoter längre? Många av dessa fordonstermer används i dagens samhälle utan att ta hänsyn till deras definition. Dessutom varierar definitionen ganska mycket beroende på var du befinner dig på världen. Så låt oss ta en titt på skillnaden mellan tre olika typer av tvåhjuliga fordon

Motorcyklar

Först och främst uppmärksammas att alla skotrar och mopeder är motorcyklar, men inte alla motorcyklar är skotrar och mopeder. Mopeder och skotrar är bara annorlunda nog på sitt eget sätt och hålls vanligtvis åtskilda från andra typer av motorcyklar. Men dessa två motorcykeltyper omväxlas så ofta att de specifika skillnaderna kan vara lite förvirrande för nybörjare.

MopederOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Historiskt sett är Mopeder någon sort kombination av motorer och pedaler. Så de tidigaste mopeder var motorcyklar som också hade cykelpedaler och användes vanligtvis för nödsituationer.

Dock har elcyklar blivit en allt vanligare syn på vägen på senare år. Vissa av dem påminner mycket om de gamla motorcyklarna med pedaler. Även om de kan producera en liknande mängd ström kan de inte klassificeras som mopeder.

Idag definieras en moped som lågdrivna motorcyklar med en cylindervolym som inte är större än 50 kubikcentimeter, med en maxhastighet på 45 km/h. De kan lagligt åkas på vägen med L-plattor när motorcyklisten fått KBT-utbildning, utan behov av ett fullständigt motorcykelkörkort.

Suzuki_Vecstar_125_in_Taipei_20071230Skoter

Åsikterna går isär om vad En skoter har för unika egenskaper. Man kan helt enkel säga att en skoter med en cylindervolym på 50 kubikcentimeter eller mindre klassificeras lagligt som en moped, vilket inte gäller för en skoter med en högre kapacitet.